Site Overview

site name:
Summerhayes House (demolished)
architect:
Geoffrey Summerhayes (1928-2010)
others consultants:
Graham Glick (engineer)
date of completion:
1961
address:
The Coombe Mosman Park 6012, Perth, WA
current use:
Not extant
current condition:
Demolished, 2005
classification/typology:
Residential / Houses (RES)
editor fiche:
Jennifer Hill in 2014

Description

This locally renowned house was situated on a steeply sloping, limestone cliff site overlooking the Swan River in Perth, the cliff-face forming a natural wall to the undercroft space below the house. A slender steel frame supports and elevates the concrete slab and calcium silicate brick-clad structure. The thin, flat roof plane is timber-framed. Local dark Jarrah hardwood framing composes a mono-chromatic contrast to the white planar walls. Extensive glazed panels form a transparent end elevation and balcony, orientated towards the river. Interior planning enables open-plan, flexible living, with functional spaces separated by sliding screens.

Designed by architect Geoffrey E. Summerhayes as his family home, the house was constructed in 1961 with two distinct zones: a formal section for adults and entertaining and a family area for two children. Allowance was made for future extensions and additional accommodation was constructed at undercroft level in 1966, with a later upper mezzanine gallery in the early 1970s. Flexibility in configuration of living spaces was a key concept in the planning along with considerations for privacy and maximising views within the natural setting. The house remained in use under successive owners until early in the 21st century. Afforded little maintenance in its final years and facing demands for more opulent accommodation, the place was demolished in 2005 and the site redeveloped with a new residence.

Download Fiche (Pdf)


error: Content is Protected